Dolgu, çürüyen dişlerde kaybolan madde kaybını telafi etmek için çürük kısmın temizlenip,dişe uygun malzemelerle onarılması işlemine verilen isimdir. Dolgunun asıl amacı, dişin çürümeden evvelki doğal haline geri getirilmeye çalışmaktır. Diş hekimliğinin en çok kullanılan tedavi yöntemi dolgudur. Çürükler, diş kaybına yol açabilen olumsuz durumdur. Bu olumsuzluğun önüne geçmek için alınacak zorunlu önlem dolgudur. İlerleyen teknoloji sayesinde dolgular kötü görünümünden uzaklaşarak estetik diş hekimliğinin en önemli yöntemlerinden biri olmuştur.
Dolgu Çeşitleri
-
Kompozit-diş rengindeki dolgular
-
Seramik inley-onley dolgular
-
Kompozit inley-onley dolgular
-
Kole dolguları
Kompozit dolgular
Kompozit dolgular çürük, kırık ve estetik amaçlı olarak kullanılan diş rengindeki dolgulardır. Bu dolgular, hazırlanmış kavitelere tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Estetik ve ekonomiktirler. Bonding denen özel bir yapıştırıcı ile dişe tutunabildiklerinden dişte gereksiz madde kaybına neden olmazlar. Sertleşme esnasında çok küçük de olsa bir büzülme olabileceğinden ömürleri seramik dolgular kadar uzun değildir. Kompozit dolgular sigara, çay, kahve, cola gibi boyayıcı ajan içeren maddelerin kullanımına bağlı olarak renk değiştirirler.
Seramik inley-onley dolgular
Seramik dolgular laboratuarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Kompozit dolgulara göre, uygulandıkları diş ve komşu dişler ile çok daha uyumludur. Bu, dolgunun ağız dışında laboratuar ortamında hazırlanma özelliğinden kaynaklanır. Dişin kırık, çürük veya eski dolgulu kısmı uzaklaştırıldıktan sonra kalan sağlam bölümün ölçüsü alınarak laboratuara yollanır. Laboratuar ortamında, hassas bir teknoloji ile hazırlanırlar.
Preslenebilir seramik esaslı dolgular, dünyada mevcut ağız içi restorasyon materyalleri arasında diş dokusuna en uygun malzemedir. Bu porselen dolgunun hazırlanmasında en ileri teknoloji kullanılır.
Minimum madde kaybı ile maksimum tutuculuk sağlanır. Sıkıştırılmış özel bir seramik olduklarından ve ağızda sertleştirilmediklerinden kenar sızıntısı minimumdur.
Ayrıca bu seramik dolgular dişin sertliğine en yakın ve dişeti ile en uyumlu malzemelerdir.
Özellikle büyük madde kayıplarında, kompozit dolgu veya kuron protezi yerine tercih edilmelidir.
Kompozit inley - onley dolgular
Kompozit materyalinden ağız dışında hazırlanarak dişe uygulanan dolgulardır. Dişin kırık veya çürük kısmı uzaklaştırıldıktan sonra oluşan boşluğun ölçüsü alınır ve bu model yardımı ile dolgu hazırlanır. Hazırlanan dolgu özel yapıştırıcılar ile dişe uygulanır. Kompozit inlay-onlayler kompozit dolgu uygulanamayacak kadar büyük kavitelerde kullanılırlar. Ağız dışında sertleştiklerinden büzülme problemleri azdır. Fakat yine de porselen dolgular kadar dayanıklı ve estetik değildirler. Ekonomik oldukları için tercih edilebilirler.
Kole dolguları
Dişin dişetine yakın kısımlarında aşınma veya çürük nedeniyle meydana gelen madde kayıplarının tedavisinde kullanılan diş rengindeki dolgulardır.