Periodontoloji

Dişlerde ve diş çevresinde bulunan dokuların sağlıklı ve sağlıksız durumlarını inceleyip, bu dokularda oluşan hastalıkların teşhisini ve tedavisini üstlenip, sağlıklı duruma getirilen dokuların sağlığının korunmasını hedefleyen diş hekimliği dalına tıp dilinde Periodontoloji denmektedir. Bu birimin uzman hekimleri, sağlıklı diş etinin açık pembe rengine sahip, yüzey görüntüsünün portakal görümünü andıran mat ve sert bir yapıya benzediğini ifade etmektedirler.

Periodontoloji; dişlerin ve implantların çevre destek dokuları olan dişeti ve kemiğin sağlığının korunması, hastalandığında tedavisi ve tedavi sonrası elde edilen sağlığın korunmasını amaçlayan diş hekimliği branşıdır. Kaybedilmiş sağlığın yeniden kazandırılmasında hastanın yaşı, kronik bir hastalığının olup olmaması ve hastalığın şiddeti gibi birçok parametre önem taşımaktadır. Kliniğimizde bütün bu parametreler kişiye özel değerlendirilip tedavinin yöntemi cerrahi veya cerrahi olmayan şekilde belirlenmektedir. Klasik yöntemlere ek olarak, gerekli durumlarda lazerler ve air-flowlardan da destek alarak tedaviler tamamlanmaktadır.

Bununla birlikte gülüş estetiğinin büyük bir bölümünü oluşturan pembe estetik/dişeti estetiği de periodontoloji kapsamı içerisinde yer alır. Gülüşümüzde dişlerin sağlıklı ve estetik görünümü kadar, dişetlerimizin görünümü de oldukça önemlidir. Bu amaçla dişeti büyümeleri ve dişeti çekilmelerinin tedavisi hastalarımıza sağlığını kazandırırken, kaybedilmiş estetiği de yerine koymayı amaçlar.

Peki, Diş Eti Hastalıklarının Sebebi Nedir?

Diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına neden olan ilk etken, dişlerin düzenli ve uygun şekilde temizlenmemesidir. Diş etinin dişle birleşme noktasında ve diş aralarında biriken mikroorganizmalar, mikrobiyal dental plak adı verilen birikintileri oluşturmaktadırlar. Dolayısıyla bu plaklar temizlenmediğinde, dişlerin çürümesine ve buna bağlı şekilde diş eti hastalıklarına yol açacaktır. Bu durumun yaşanmaması adına, kişiler düzenli olarak diş temizliği yapmalı ve diş arasında kalan yemek artıklarından kurtulmak içinse, diş ipi kullanmaları gereklidir.

Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Periodontal tedavide, hastanın yumuşak ve sert dokularındaki oluşan hastalık ile tahribatın iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Dolayısıyla tedavinin ilk aşamasında diş dokusu çevresinde oluşan plaklar hekim tarafından temizlenir ve tedavinin ilk adımı tamamlanmış olur. Bu işlem az miktarda diş eti iltihaplarında etkili çözüm yolu olsa da ileri iltihaplanma durumlarında ise yapılacak olan periodontal operasyonu için hazırlık aşaması olmaktadır. Periodontal operasyonunu içeren hastalıklar, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, çene kemiklerinin erimesine bağlı olarak diş ve diş eti boşluklarının oluşması gibi sıkıntılarda kemik tozu, membran gibi yardımcı biomateryallerin kullanıldığı cerrahi işlem olmaktadır. Hastalık kişinin sadece diş etlerini kapsıyorsa, büyüyen diş etleri kesilir ve ağız içinde uzaklaştırılır. Ancak hastalık derin dokulara ulaşıp, kemik erimesi yaptığında, diş eti kaldırılıp, iltihaplı doku temizlenir ve kemik yapısı düzeltilerek, yeni kemik oluşumu için yardımcı biometaryeller uygulanır. Ardından diş eti kemiği örtecek pozisyonda dikme işlemi yapılıp, doku iyileşmeye bırakılır. Yapılan operasyondan sonra dikişler 1-2 hafta içinde alınır ve hasta 3 ile 6 ay arala kontrole çağırılır.