Kişilerin ağızlarında çeşitli nedenlere dayalı olarak oluşan estetik bozukluğunda ya da diş kayıplarında yerine konulmuş olan ve kişilere hem estetik açısından hem de fonksiyonel işlevlerini yerine getirme bakımından yapılan tüm uygulamalara Protez ( takma diş ) denmektedir. Ağız içinde protezin olması, kişilerin ağız bakımına özen göstermeleri gerekmediği anlamına gelmemektedir. Aksine düzenli şekilde diş hekimlerine kontrol olmalı ve protez dişlerinin uzun ömürlü olmasını sağlamaları gereklidir.
Genel anlamda bakıldığında diş kayıplarının başlıca nedenlerinden olan diş eti hastalıkları, zamanında tedavi edilmediğinde diş kayıplarına yol açmaktadır. Bununla birlikte kişilerin ağız sağlıklarına hiçbir şekilde özen göstermemeleri de zaman içinde çürük oluşumuna ve buna bağlı olarak yine diş kayıplarına sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda kişinin çiğneme fonksiyonunu kaybetmemesi adına uzman diş hekimi tarafından hastanın çene ve ağız yapısına uygun şekilde Protez uygulaması yapılmalıdır. Eğer hastanın ağız yapısına uygun bir Protez Uygulaması yapılmazsa, yapılan takma dişleri hasta kullanamaz ve dolayısıyla çiğneme fonksiyonunda gerileme oluşur.
Protez uygulaması kendi içinde sabiti hareketli ve implant üstü Protez olarak 3 sınıfta ayrılmaktadır. Bu uygulamalar hastanın diş kaybına göre ya tamamen takma diş şeklinde ya da diş üzerine kaplama gibi yöntemlerle hastanın diş kayıpları yerine getirilmektedir. Hastaya hangi Protez uygulaması yapılırsa yapılsın fark etmeksizin, her birinin temizlik işlemi oldukça önem teşkil etmektedir. Çünkü ağızda enfeksiyon oluşmaması, protez altı dokunun tahriş olmaması, ağız kokusunun oluşmaması ve görünüm ile estetiğin bozulmaması adına diş temizliği oldukça önemlidir. Diş temizliği konusunda diş hekiminiz gerekli bilgiyi tarafınıza aktaracaktır ve sizler bu hususlara dikkat ettiğiniz sürece uzun vadede sağlıklı dişlere sahip olabileceksiniz.