Çocuklarda ağız sağlığı konusunda sıkça karşılaşılan sorunlardan biri olan Diş Lekeleri, kromojen bakterilerin dişlerin ön ve arka grup diş etlerinin yakınında oluşan siyah lekelerdir. Oluşan lekeler içeriğinde sülfit barındırır ve bakteriyel aktive sonucunda meydana gelen hidrojen sülfit ile tükürük, diş etinde bulunan demir ile reaksiyonu sonucunda gelişmektedir. Yapılan araştırmalara bakıldığında, dişlerinin üzerinde siyah çizgilere rastlanılan çocuklarda, diş çürüklerinin oluşma oranının düşük olduğu saptanmıştır.
Çocukların kullandığı demir ilaçları, anemi tedavisinde kullanılan ilaçlar, demir eksikliğine bağlı şuruplar gibi çeşitli ilaç kullanımı çocuklarda Diş Lekesi oluşmasında büyük rol oynamaktadır. Diş lekelerinden çocuğu kurtarmak için uzman tarafından Fluorid içeren profilaksi patlarla ve basınçlı suyla temizlenmektedir. Diş lekeleri genel olarak diş ile diş etinin birleşim noktasında yani iyi temizlenemeyen bölgede oluştuğundan ötürü, temizleme işleminin ardından ağız hijyenine dikkat edilirse, tekrar etme olasılığı düşük olacaktır.
Çocuklarda görülen Diş Lekeleri, çocuğun estetik görünüşünü etkileyeceği için psikolojisini de bozan bir etken haline dönüşebilir. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşan ebeveynler, uzman kontrolünde çocuğun diş temizliğini gerçekleştirdikten sonra, gerekirse ilaç kullanımı hekimleriyle görüşüp değiştirmeleri gereklidir. Özellikle 3 yaş üstü çocukların algılama ve motor becerilerinin hız kazandığı sürede, edindiği arkadaşlarının diş lekelerine dikkat çekmesi çocuğun sosyal çevresinden uzaklaşmasına ve gelişim sürecinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda aile uzman hekim tarafından en iyi şekilde yönlendirilir ve çocuğun psikolojik açıdan da etkilenmeyeceği şekilde tedavisi yapılır.