Genel olarak çene cerrahisi ya da çene ameliyatı diye bilinen Ortognotik Cerrahi, kişinin alt ve üst çenesini kapsayan şekil ve yapı bozuklukları gibi durumların düzeltilmesinde kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Bu tip bir rahatsızlıkta ortodonti uzmanıyla birlikte plastik cerrah uzmanı birlikte çalışmaktadır ve ameliyat tam kapsamlı bir hastane ortamında yapılması gereklidir. Yapılan ameliyat genel anestezi altında plastik cerrahı tarafından yapılmaktadır.
Ortodonti tedavi sürecinde yapılan Ortognotik Cerrahi, ortodonti tedavisinin büyük bir kısmı tamamlandıktan sonra yapılması gereken bir ameliyat şeklidir. Hasta ameliyat olduktan sonra ortalama olarak 4 ay kadar yine ortodonti tedavisi görmesi gereklidir. Çene yapısında bozukluk olan kişiler her ne kadar diş teli kullanımıyla bu bozukluğun gideceğine inansa da diş teli sadece diş diziliminin düzelmesine yardımcı olmaktadır. Eğer alt çene öne doğru eğilimi varsa çarpık dişler düzeldikçe çenenin önde oluşu daha fazla belirginleşir ve yine kişinin ağız kapanmasındaki sorun devam eder. Yani hekimin kontrolünden sonra uygun gördüğü hastalarda bu cerrahi işlem yapılmadığı süreci hastalık kişide kalacaktır.
Bununla birlikte en çok merak edilen Ortognotik Cerrahi işlemi sonunda yüzde iz kalır mı? Sorusunu cevaplamak gerekirse; bu işlem ağızın iç kısmından yapılacağı için yüzde herhangi bir ameliyat izi olmayacaktır. Sadece ameliyata bağlı olarak yüzde ödemden ötürü bir şişlik oluşur ve buda hızlıca gidecek bir surumdur. Ayrıca ameliyatın ardından size yapılacak olan ağrı kesici tedavisi de 1 ile 3 gün içinde ağrılarınızdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Bununla birlikte ameliyattan ardından çeneye bir lastik takılır ve beslenme sıvı gıdalar ile giderilir. Bir hafta sonra lastikler çıkarılır ve hekimin ön gördüğü çene egzersizleri başlayarak, hasta rutin yaşantısına dönme sürecine girer.