Bebeklik döneminden erişkinlik dönemine kadar geçen süreçte yani 0-14 yaş aralığında bebeklerin süt dişlerinden başlayan diş sağlığını koruma ve oluşabilir hastalıkların tedavisini üstlenen bilim dalına Pedodonti adı verilmiştir. Bir Başka deyişle Çocuk Diş Hekimliği olarak da bilinen bu bölümde sağlıklı çocukların genel diş sağlığı korunduğu gibi doğuştan ya da sonradan belirmiş olan ağız ve çene yapısındaki bozukluktan ötürü diş geriliği olan engelli çocuklar da uzman pedodontistler tarafından tedaviye alınmaktadır.
Pedodonti-Çocuk Diş Hekimliği
Çocukların dişlerinde görülen çürük, kalıtımsal etkenler ve travma gibi çeşitli durumlarda oluşan sıkıntıyı gidermeyi hedefleyen Pedodonti bilim dalı, çocukların diş problemlerini tedavi ettiği gibi ileri dönemde sorun yaşamamaları adına koruyucu önlemlerde alınmaktadır.
Pedodontist Kimdir?
Pedodontist 5 senelik diş hekimliği üniversite eğitimini bitirdikten sonra en az 4 yıl süren çocuk ağız ve diş sağlığı dalında uzmanlık programını tamamlayan uzman diş hekimlerinin ünvanıdır. Pedodontist diş hekimleri bebeklikten ergenlik dönemine kadar çocuk ağız ve diş sağlığıyla ilgili tedavileri ve muhayeneleri yapar.
Pedodontinin Kapsamı
Genel ilgi alanı çocuklar olan pedodonti bilim dalının kapsadığı konular aşağıda belirtilmiştir.
-
Süt dişleri ve kalıcı dişlerdeki kanal tadavisi
-
Diş Çekimi
-
Çocuklarda görülen diş kırılmalarının tedavilerinde
-
Dişlerde oluşan renklenmelerin
-
Fissür örtücü uygulamaları
-
Kron Kaplamaları
-
Flor uygulamaları
-
Bruksizm tedavisi
Pedodonti Hekimlerinin Önerileri
Bununla birlikte pedodontistlerin ebeveynlere önerisi, bebek dişlerini çıkartmaya başladığı gibi dişler ıslak bir bezle temizlenmeli, sürekli tatlı içecekler ( şerbet, meyve suyu gibi ) bebeğe verilmemelidir. Aynı zamanda bebek 1 yaşını geçtikten sonra biberon kullanımına son verilmeli ve çocuğun bardak yardımıyla sıvı gıdaları almasının sağlanması yönünde olmaktadır.
Annelerin en sık yaptığı hatalardan biri ise biberon mamasını hazırladıktan sonra sıcaklığı kontrol için kendi ağzına biberonu sokmasıdır. Bu durum doğal olarak yetişkin ağzındaki bakterilerin çocuğa geçmesine neden olur ve son derece olumsuzluk içeren bir harekettir. Bunun yerine mamanın sıcaklığı el üzerine dökülerek ölçülebilir ve çocuğun gereksiz bakteri alması engellenebilir. Çocuğunuzun ağız sağlığından endişe duyduğunuzda, yetişkin döneminde büyük sıkıntılar çekmemesi adına Pedodonti uzmanıyla görüşmeli ve zamanında önlem almanız gereklidir.
6-8 yaş arasındaki çocuklarda aşağıdaki şikayetlerden herhangi birinin gözlemlenmesi halinde pedodonti hekimine gitmenizde fayda vardır.
ATAŞEHİR ÇOCUK DİŞ
Ataşehir çocuk diş hekimlerinden randevu almak için hemen bizimle iletişime geçin.
PASLANMAZ ÇELİK KURON (PÇK)
Dişetiyle uyumlu ve doku dostu olan"Paslanmaz Çelik Kuron"lar (PÇK) ;
yüksek çürük riskli çocuklarda,süt dişlerinin restorasyonu yapılırken çok yüzeyli dolgulara göre daha başarılı sonuçlar vermekle birlikte,yapılan tedavinin uzun dönemdeki başarısını arttırmaktadırlar.
Mikro sızıntıları önleyip,sekonder çürük oluşumunu engellemekte,dişi koruyup daha uzun süre ağızda kalmasını sağlamaktadırlar.