Pedodonti bebeklik döneminden erişkinlik dönemine kadar geçen süreçte, bebek ve çocukların ağız ve diş sağlığının gelişmesi, korunması ve tedavisini üstlenen bilim dalıdır.
Diş hekimliğini koruyucu ve tedavi olarak ikiye ayırmak doğru bir yaklaşımdır. Koruyucu diş hekimliği, ilk dişin çıkmasından başlayarak, ömür boyu devam eden bir süreci kapsar. Koruyucu diş hekimliği yalnızca çocuklar için uygulanan yöntemler olmamakla beraber aileler için kendi ağız ve diş sağlığından daha çok çocuklarının ağız ve diş sağlığını önemsedikleri için, toplumda genellikle çocuklara özel bir uygulama olarak bilinmektedir. Koruyucu diş hekimliği tedaviden daha önemli bir yöntem olup, korunan dişlerde tedavi ihtiyaçları daha az görülmektedir. Bu noktada erkenden alınacak önlem ve korumalar çocuğunuzun ilerde sağlıklı dişlere ve güzel gülümsemelerine zemin hazırlayacaktır.
Koruyucu diş hekimliğinin amacı çocuğunuza özel koruyucu program yöntemleri hazırlanarak, çürük, kayıp gibi sorunların yaşanma riskini en az indirmektir. Koruyucu diş hekimliğinde süreç yönetimi yalnızca hekime ait olmayp, aile ve hekimin birlikte yürüteceği bir süreçtir.
Koruyucu diş hekimliğinin kapsamı
-
Diş fırçalama
-
Diş ipi kullanımı
-
Dişlerin gelişimi ve takibi
-
Ortodontik tedavi
-
Uygun beslenme alışkanlığı kazandırma
-
Spor koruyucuları
-
Ailenin işbirliği
-
Florür uygulaması konularını kapsar.