Ağızdaki kişiyi veya çevresindekileri rahatsız eden kötü kokuya halitosis veya ağız kokusu denir. Toplumun %40'In da görünen bu durumu çoğu kez hastalık olarak nitelendirmek doğru değildir. Hastalık olarak nitelendirilebilmesi için bir doktora başvurarak gerekli ölçümlerin yapılması gerekmektedir.
Kötü ağız kokusu bireylerin toplum içerisinde bulunma isteklerini azaltır, kişinin kendine güvenini kaybetmesine neden olabilir, kendi ağız kokusunu hissetmese bile "bende de olabilir mi" şeklinde düşüncelere kapılmasına neden olabilir. Bu sebeple ağız kokusunun nedeninin araştırılması ve sorunun çözülmesi oldukça önemlidir. Bu şikayette bulunan bireylerin hemen diş hekimlerine başvurması, hekimin çok basit ölçüm yöntemlerle ağız kokusunun sebebini tespit edeceği unutulmamalıdır. Son yıllarda hastaların çürük ve diş eti rahatsızlıklarından sonra en çok şikayetçi oldukları sorun olarak ağız kokusu ve halitosis olduğunu söyleyebiliriz.
Ağız Kokusunun Nedenleri
-
Ağız kokularının genel olarak nedeni %80 ağız, %20 ise ağız dışı faktörler olarak görülür.
-
Nadir olarak görülse de beslenme şekline bağlı olarak ağız kokusu görülebilmektedir.
-
Diş eti hastalıkları, mukoza hastalıkları, enfeksiyon, mantar, dil ve dil kökü tabakası, reflü, geniz akıntısı, diş çürükleri, eskimiş ve işlevini yitirmiş protez, implantlar ve dolgular, ağız kuruluğu, sigara kullanımı gibi sebepler ve hastalıklar ağız kokusuna neden olabilmektedir. Kesin ve net bilgi için diş hekimine gitmeniz ve ölçüm yaptırmanız daha doğru olur.
-
Ağız ve diş bakımı, diş fırçalama yapılırken dil temizliğinin ihmal edilmesi.
Ağız Kokusu Yaşamamak için Dikkat Edilmesi Gerekenler
-
Günde iki kere dişlerinizi fırçalayın.
-
Diş fırçanızı sık sık değiştirin.
-
Sadece dişlerinizi değil, dilinizi de fırçalayın. Dil fırçalama için özel fırçalar vardır ve bunlardan temin edebilirsiniz.
-
Diş ipi kullanmaya özen gösterin.
-
Anti bakteriel ürünlerle ağız gargarası yapın.
-
Şekersiz sakız çiğneyin.
-
Yılda en az bir kez dişçiye gidin.
-
Su tüketimini çoğaltın.
Ağız ve Diş Sağlığıma Dikkat Ediyoruma ama Ağzım Kokuyor
Ağız ve diş sağlığınıza, diş bakımınıza dikkat ettiğiniz halde ağzınız kokuyorsa acilen bir doktora başvurmanızı öneririz.