Diş Teli Hakkında Merak Edilenler

Diş Teli Nedir?

Diş telleri, çocuklarda ve yetişkinlerde görülen dişlerle ilgili şekil bozuklukları ve çenelerle ilgili pozisyon bozukluklarının tedavisi için uygulanan yöntemdir.

Diş Tellerinin süresi ne kadardır?

Diş teli yaklaşık olarak 1, 1 buçuk yıl arasında kullanılır.

Diş Teli takılırken acır mı?

Diş teli takılması yarım saat gibi kısa bir sürede tamamlanan bir işlemdir ve takılırken herhangi bir acı duyulmaz.

Diş teli hangi durumlarda kullanılmalıdır?

Diş teli kullanımının tıbbi açıdan kullanımında sağlığımızı olumsuz anlamda etkileyen bir sakıncası yoktur. Diş teli en çok çarpık dişleri olan hastaların tedavisinde kullanılmakla birlikte, Aralıklı Dişler, Derin Örtülü Kapanış, Çapraz Kapanış, Açık Kapanış, Arka Dişlerde Çapraz Kapanış ve Aşırı Çapraşık Dişlerin tedavisinde de kullanılmaktadır. 

Diş teli hangi yaşlarda uygulanır?

Diş telleri 8 yaşından itibaren her yaştan hasta için tedavi yöntemi olabilir. 5 yaşından önce kullanılması doğru olmamakla birlikte, 5-8 yaş arasındaki çocuklar için yer tutucu şeklinde kullanılır. Doktorlar tarafından önerilen yaş 8-10 yaştır, ve bu yaşlarda uygulanan diş teli hem doktor için hem de çocuk için rahat olur, tedavinin başarısı daha yüksek olur. Maliyet açısından da en uygun dönem yine 8-10 yaş aralığıdır.

Diş teli hangi durumlarda tedavi yöntemi değildir?

Dişlerinin boyutundan, genişlik ve uzunluğundan memnun olmayan hastaların tedavisinde kullanılamaz. Diş teli dişlerinizin boyutunu değiştirmez, dişlerin yerlerini değiştirebilir. Örneğin ayrık olan dişleri birbirine yaklaştırır, sıkışık dişleri birbirinden uzaklaştırır.

Diş teli takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?

Diş teli takanlar temizliğine çok dikkat etmeli, bu en önemli husustur. Bunun dışında yiyecek ve içecekte herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak genel diş sağlığımız için asitli içeceklerden uzak durmak yararımıza olacaktır.

Diş teli çürüğe yol açar mı?

Diş telinin direkt olarak çürük oluşumunda bir etkisi yoktur. Ancak teller etrafında birien bakterilerin iyi temizlenmemesi durumlarında çürük oluşumuna davetiye çıkarır. Bu durum tamamen hastanın  kontrolünde olan bir durumdur. Diş teli takan hastalar normal diş bakımlarının süresinin üzerine çıkarak, diş fırçalama sürelerini uzatmalı, diş bakımlarını daha özenle yapmalıdırlar.

Diş teli tedavisi ne kadar sürer?

Diş teli tedavi süresi, hastanın diş bozukluğuna, yaşına, tedavinin ilerleyişine göre 6 ay ile 2 yıl arasında değişmektedir.